Under föreläsningen fick vi en genomgång på likheterna mellan förskolan och grundskolans läroplaner. I Läroplan för grunskolan, förskoleklassen och fritidshemmet (2011, rev. 2016, s.22) framgår det med tydlighet att undervisningen ska behandla ett centralt innehåll som sedan listan i punktform med olika rubriker. För förskolans läroplan (Läroplan för förskolan, lpfö 98 rev. 2016, s.8) handlar det om att förskolan och pedagogerna ska sträva mot att barnen utvecklar kunskaper. Undervisningen är mindre betonad i lpfö98 trots att målen är snarlika de från Lgr11.
Bourghardt lyfte vikten av att ha ett arbetslag där alla var olika. Hon jämförde med Nalle Puh och hans vänner. Hade en grupp enbart bestått av karaktärer som Ior hade pedagogerna aldrig gjort något eftersom de hade dömt ut varje idé innan de ens testat den. Hade det varit en grupp av Tigrar så hade man kanske haft en miljon idéer och varit fantastiskt entusiastiska men utan eftertanke. Det blev väldigt tydligt vad hon menade med att gruppen behöver personer av alla slag, för att det ska bli jämt och att verksamheten ska kunna utvecklas.
Bourghardt menade att demokrati inte är något som kan läras ut utan att det ska ingå i den dagliga verksamheten. Hon lyfte under föreläsningen att vi pedagoger behöver skapa situationer där barnen kan ha kvalitativa samtal med varandra. Syftet är att barnen ska få diskutera olika intressen och på så sätt öva på att uttrycka sig men även att vänta på sin tur och att lyssna på varandra. Diskussionerna kan även leda till att barnen får en ökad förståelse för varandras olikheter och att respektera att alla tycker olika.
Slutligen kommer jag att bära med mig några slagord som Boughardt avrundande sin föreläsningen med eftersom jag anser att de även passar bra i förskolans verksamhet:
Uppmuntra!
Förstärk det positiva!
Bekräfta!
Utmana!
Referenser
Läroplan för förskolan Lpfö 98. [Ny, rev. uppl.] (2016). Stockholm: Skolverket
Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011: reviderad 2016. 3., kompletterade uppl. (2016). Stockholm: Skolverket